Designer och arkitekter försöker överträffa varandra och förhoppningsvis locka till sig en kund med några miljoner över till leksaker

Designer och arkitekter försöker överträffa varandra och förhoppningsvis locka till sig en kund med några miljoner över till leksaker

Aftonbladet listar 8 av de största kryssningsfartygen och vi listar 3 av världens galnaste lyxjakter

2015-02-19

I Aftonbladet kan vi läsa om 8 av de största och mest sofistikerade kryssningsfartyg som just nu är under produktion.

Världens största rederier fortsätter att utveckla och förbättra prestanda, säkerhet och framför allt den lyxiga upplevelsen av att resa på deras båtar.

Aftonbladet skriver att under våren och hösten kommer dessa jättar bli kommersiellt tillgängliga för allmänheten via kryssningsspecialister som Wondercruises.se. Men hur imponerande dessa fartyg än är så finns det en hel del båtar på konceptstadiet slår dem alla ur vattnet.

Här är några konceptritningar på de galnaste lyxjakterna världens båtarkitekter någonsin drömt ihop.

3. Ekrano Yacht – En lyxjakt som flyger

Här har vi en båt som verkar tagen direkt från en sci-fi action. Den superfuturistiska Ekrano Yacht är en konceptritning på en vätedriven jakt som ska klara av att flyga omkring 4 meter över vattenytan i upp till 400 km/h. Dessutom kan den tackla vågor upp till 3.5 meter höga, och fungerar även som vanlig båt med en inbyggd elmotor.

Konceptet är framtaget av designern Jaron Dickson ifrån Monash University i Melbourne, och lämnades in som förslag till en designtävling utlyst bland Australiens universitet. Tanken bakom designen är att ge en inblick i hur framtidens jakter kan tänkas se ut, cirka år 2025. Den är designad för att vara oerhört snabb och effektiv i att färdas över havet och samtidigt vara miljövänlig och energieffektiv. Dessutom ska den erbjuda bekväma miljöer att vistas och leva i när man inte studsar över havsytan som en kastad macka. Enligt designen har den en öppen planlösning och tillräckligt med plats för att hushålla sex personer.

- Människor tänker alltid på nya sätt att färdas och förbättra sina dynamiska liv, förklarade Dickson i en intervju. Min design är ett "blue-sky concept", men den här typen av framtids-, och oliktänkande skulle möjligtvis kunna bli verklighet en dag. Mitt projekt är beboelig som en jakt och har färdkapaciteten hos ett flygplan.

2. Migaloo Private Submersible Yacht – En världslyxkryssning under havet

Den österrikiska designfirman Motion Code: Blue har tagit alla bekvämligheter du förväntar dig i en traditionell lyxjakt och stoppat dem i en ubåt.

Båten är 115 meter lång, 11 meter bred, har 6 våningar och kan dyka till ett djup på 240 meter under havsytan. När båten är på ytan finns det utfällbara vingar med en bar, lounge och soldäck på båtens tak. Det finns även ett område som fungerar som helikopterplatta bak på båten.

Inuti är det här havsmonstret utrustat med en bar, en pool, biosalong, bibliotek, gym och tvättstuga.

Läs vad Bussinessinsider.com har skrivit om det här monstret.

1. The Streets of Monaco – Den flytande staden

Här har vi en båt som är byggd för att efterlikna Monaco, komplett med replikabyggnader av kända landmärken, hotell och casinon. Det övre däcket är designat kring en Grand Prix racebana, och är dessutom utrustat med pooler och jacuzzis, tennisbana och helikopterplatta. Dessutom bär den på en mini-ubåt, en liten flotta av mindre motorbåtar och jet skis.

Båten är 155 meter lång och har fyra däck smockfulla med fantastisk design och lyxiga bekvämligheter. Något som är talande är också att båten är endast byggd för att hushålla 16 gäster, med en personal på omkring 70 personer.

Här nedan är en video som går igenom lite fler bilder på konceptritningen.