West Pride i Göteborg

2014-04-11

I Göteborg arrangeras varje år den unika kulturfestivalen West Pride. Festivalen uppstod för åtta år sedan för att lyfta upp frågor kring normer och HBTQ-personers vardag och livssituationer. Detta valde man att göra genom konst och kultur. I slutet av maj 2014 kommer festivalen att än en gång öppna dörrarna för allmänheten.

Pride-festivaler finns det gott om över hela världen och i vissa länder kan de vara viktigare än i andra, men det tar inte på något sätt bort relevansen för dess existens även i Sverige. Pride har haft en stor betydelse för HBTQ-rörelsen i Sverige och det är ett sätt att lyfta frågor om HBTQ-människor rättigheter och vilja att accepteras för vad de är. West Pride är en variant av Pride-festivalerna som tagit ett konstnärligt och kulturellt uttryck. Genom festivalen vill man synliggöra en mångfald av en mängd olika uttryck och möjliggöra mötesplatser där människor kan fördjupa sina kunskaper, samtala och reflektera över rådande situationer.

Konsten och kulturen lyfter viktiga frågor

West Pride är festivalen som låter konsten och kulturen uppmuntra människor till att ha och skapa ett öppet och tolerant samhällsklimat mot sina medmänniskor i Göteborg och Västra Sverige. Genom detta arbete så hoppas arrangörerna att motverka fördomar och diskriminering eftersom att det inte finns någon plats för dessa aspekter i ett samhälle som ser till varje individuell människas värde och rättigheter.

Under West Pride kommer Göteborg att koka av musik, dans, teater, film, fester och utställningar med en härligt unik mix av personligheter och uttryck. Som sin vana trogen kommer också denna Pride-festival att innehålla en färgsprakande Regnbågsparad. West Pride kommer att hålla på mellan 28 maj och 1 juni så det blir ett perfekt sätt för festivalens besökare att fira in sommaren samtidigt som man deltar i något som uppmärksammar HBTQ-rörelsens kamp för att tas på allvar och accepteras som de är. Entrén kommer att vara fri så det kommer att vara enkelt att bli en del av de människor som anser att alla förtjänar att behandlas och bemötas lika oavsett vem eller vilka de blir kära i. Välkommen till Göteborg och bli en del av kampen om alla människors lika rättigheter!

Göteborg i medier:

Dessa härliga videor publicerades av West Pride, Novotel Göteborg & Universium.