MTV bidrog till musikvideons popularitet.

MTV bidrog till musikvideons popularitet.

Musikvideons uppkomst

2014-02-21

MTV startade i USA 1981, men musikvideon är äldre än så. Det visar inte minst det faktum att den första video som spelades på MTV var Buggles hit ”Video Killed the Radio Star”. Vissa yngre läsare kanske kan bli lite förvånade över att MTV och musikvideor nämns i samma andetag, men en gång i tiden så ägnade MTV 95% av sin tid åt att visa just sådana. I Europa fick vi vänta tills 1987 innan MTV Europe startade, och där var den första låt som spelades Dire Straits ”Money For Nothing”, en låt där bland annat raderna ”I want my MTV” ingår, vilket säger en del om den kulturella genomslagskraft MTV fått på relativt kort tid sedan starten. Men musikvideon är som sagt äldre än MTV, och dess ursprung kan spåras längre tillbaka än man kanske tror. På 1960-talet gjorde många pop-band promo-clips, som vi i dag utan tvekan skulle kalla musikvideor; en trend som ytterligare stärktes under 1970-talet.

Men även innan 1960-talets pop-explosion fanns ju musik satt till bild: musikaler och musikalfilmer, som ju var en mycket populär genre. Vill man gå ännu längre tillbaka i tiden, så är ju faktiskt balett och opera precis samma sak. Opera, liksom många musikvideor, berättar ju en historia, medan balett kanske mer handlar om stämning; något som också är vanligt förekommande. Ska man verkligen gräva i musikvideons historia, så kommer man att hamna lång långt tillbaka i tiden.

Men exakt när den moderna musikvideon föddes är svårare att säga, även om Bob Dylans promo till ”Subterranean Homesick Blues” var tidigt ute.

På 1970-talet blev så musikvideor en självklar del av de olika populärmusikprogrammen, exempelvis topplistor som Top of the Pops i Storbritannien. Där hade annars live-framträdanden dominerat, och man kan säga att musikvideon uppstod av logistiska skäl – i stället för att resa till USA eller England, så skickade man sin musikvideo. Då det blev självklart för i alla fall större band att göra sådana, så är det inte konstigt att MTV startade; och dess popularitet går det inte att tveka om. Mer info om musikdistribution och produktion hittar du på Dicentia.se.

Även om MTV numera knappt spelar några sådana, så är de fortfarande viktiga, även om de i huvudsak sprids genom YouTube, där de kan få ett genomslag som är vida överlägset MTV. Psy och hans ”Gangnam Style” skulle knappast blivit en världshit på 1980 eller 1990-talet.